Door Eip Janssen (Ede Stad) | Foto’s: Theo Beumer

In een wegens de coronaperikelen kleine setting werd Linda Helbling volledig verrast. ,,Ik werd door André Braber, mijn werkgever merkdealer van Kia, Mazda, Mitsubishi én bedrijfswagenspecialist Braber, gevraagd even mee te komen. Ik had echt geen idee wat me te wachten stond. Maar dan zie je daar een heel gezelschap staan en komen mijn partner en kinderen ook nog. Dan schiet je even vol.” Zij herpakt zich overigens vrij snel. ,,Op op deze onderscheiding ben ik echt heel erg trots. Niet voor mezelf maar ook voor het vrouwenvoetbal in zijn totaliteit en DTS Ede in het bijzonder. Deze club is een voorbeeld. De vrouwenvoetbaltak wordt even serieus genomen als het mannenvoetbal. Alleen je moet naar beide voetbaltakken wel genuanceerd kijken”, lacht ze.

[JOHAN DERKSEN] De kwinkslag komt nadat gevraagd wordt of Johan Derksen, die met enige regelmaat zijn afschuw van vrouwenvoetbal bij het programma Veronica Inside etaleert, welkom zou zijn voor een kopje koffie. ,,Natuurlijk mag hij komen. Graag zelfs. Ik zou hem graag eens duidelijk maken dat er in beide takken van sport goede en minder goede wedstrijd zijn. Maar ook dat er verschillen zijn tussen vrouwen en mannen. En zo moet je ook naar een wedstrijd kijken. Ik denk dat het niveau dat DTS Ede in de topklasse haalt, best goed is. Er staat een echt team waar ik deel van mag uitmaken. We staan samen met Saestum bovenaan. Dat is geen toeval maar lang geleden ingezet beleid. Ik denk persoonlijk dat Mien te Selle (voormalig vrouwen voetbalcoach DTS Ede en KNVB, red.) daar een boost aan heeft gegeven. En ik mocht dat ingeslagen pad doorzetten”, oordeelt Helbling.

De passie voor voetbal zat er bij de nu onderscheiden Linda Helbling al vroeg in. ,,Mijn vader Fred was ook trainer en voetbalgek. Hij maakte veel analyses van wedstrijden. Ik mocht dan mij en af en toe ook mijn inbreng hebben. Ja, maar dat wist ik toen nog niet, zat er al een trainer in mij. Maar dat besefte ik eigenlijk zelf pas op het einde van mijn voetbalcarrière. Nu heb ik het UEFA A diploma gehaald. Of ik hogerop wil? De ambitie is er wel. Maar ik wil eerst het afgesproken gesprek met de DTS Ede (Jeroen Been (vz DTS Ede) en DTS Ede vrouwenvoetbal teammanager Peter van der Plas, red.) voeren. Ik is niet netjes daar een voorschot op te nemen. Maar als er nieuws is zal ik zeker aan Ede Stad denken”, lacht ze. Alvorens in het feestgedruis te verdwijnen wil Linda Helbling nog wel wat kwijt. ,,Je vraag over de opvolging van Sarina Wiegman bij het Nederlands elftal is terecht. Ik had echt verwacht dat de KNVB zou doorpakken. Er waren in mijn ogen genoeg Nederlandse kandidaten. Nee, zelf zou ik op dat niveau eerst meer ervaring moeten opdoen. Maar wat niet is kan nog komen”, sluit Linda Helbling blij af.

De DTS Ede vertegenwoordigers zijn blij dat via de Edese Sportaward de sportgemeenschap laat zien de prestaties van Linda Helbling te waarderen. ,,Dat deze onderscheiding door corona veel later dan gewenst wordt uitgereikt, doet daar niets aan af. Linda Helbling is een bindende factor voor het vrouwenvoetbal binnen DTS Ede. Mooi, dat zij niet alleen de hoofdmacht ziet, maar ook af en toe bij de laagste meisjesteams gaat kijken. Zij is een voorbeeld voor velen”, vult de teammanager van de vrouwenhoofdmacht DTS Ede Peter van der Plas aan.

Afbeelding
 Het beeldje en oorkonde worden voor een mooie auto in de Braber showroom graag getoond. foto: Theo Beumer

INITIATIEF ,,De Sportaward is een initiatief van Sportforum Ede, Sportservice Ede en de gemeente Ede om een bijzondere prestatie op sportgebied te belonen met een Award, bestaande uit een oorkonde en een beeldje met als titel ‘De Overwinning’. De eerste Sportaward ging naar ZVV Ede, de zaalvoetbalvereniging. Ik denk, maar het juryrapport is daar duidelijk over, komt deze onderscheiding wat mij betreft op de juiste plaats terecht”, aldus Jan Randewijk namens de organisatie. Of en wie de volgende Sportaward gaat winnen is nog onbekend. ,,Deze sportjaren zijn toch wel heel bijzonder. Intern zijn wel wat namen de revue gepasseerd. Maar zodra er meer bekend is laten wij wel van ons horen”, sluit Randewijk het vissen af.

De sportAward wordt toegekend op basis van een aantal criteria. Dit kan een prestatie op nationaal of internationaal niveau van een Edese sporter of sportploeg zijn, maar kan ook een erkenning voor een initiatief dat een bijdrage heeft geleverd aan de uitoefening of beleving van sport in Ede. De jury bestaat uit Ronald ter Hoeven (directeur Sportservice Ede), Jan Randewijk (voorzitter Sportforum Ede) en Dennis Zwartkruis (Beleidsadviseur Sport Gemeente Ede).

JURYRAPPORT Blozende wangen kreeg Linda Helbling op het moment dat sportwethouder Peter de Pater op zijn bekende humoristische wijze de onderscheiding inleidde. Daarbij liet de wethouder niet na er een persoonlijk kwinkslag in te verwerken. ,,Ik was bij de wedstrijd waarin DTS Ede de nationale titel in het vrouwenvoetbal behaalde. Ik heb genoten. Dat was op 13 mei 2019 en ik dacht dat jullie wonnen van Ter Leede met 3-0. Mocht het weer zover komen zal ik er, als mijn agenda het toelaat, zeker weer bij zijn.

Een kleine bloemlezing welke wethouder De Pater namens het trio Randewijk, ter Hoeven en Zwartkruis uit het juryrapport mocht voorlezen:

Het toekennen van de Award is jaarlijks een terugkerende discussie binnen de jury. Echter dit jaar (2020, red.) was de jury unaniem van mening dat deze voordracht een juiste was. De jury heeft grote waardering voor haar gedrevenheid, passie en doorzettingsvermogen. Na een glansrijke voetbalcarrière, vanaf 2000 bij DTS Ede, besloot Linda Helbling in 2015 om trainer-coach te worden van het vrouwenteam van DTS Ede. En daarmee werd ook het proces van positionering van het vrouwenvoetbal binnen de vereniging opgestart. In haar eerste jaar als trainer werd ze gelijk landskampioen met haar team. De totale teamprestaties, zowel het kampioenschap in 2016 en 2019, zijn tijdens het Voetbalgala al beloond met een waardering. Ook in de competities, waar geen kampioenschap kon worden gevierd, behaalde ze knappe resultaten en heeft ze als enige amateurvereniging de kwartfinale van de KNVB-beker bereikt. Linda wil ook stappen maken in haar carrière als trainer-coach en daarom heeft ze de kans om de cursus UEFA-A te gaan volgen met beide handen aangegrepen. (Noot: met succes afgerond.) Linda is een voetbalvrouw pur sang en heel blij dat DTS Ede veel vertrouwen in haar stelt bij het uitvoeren van haar functie. Ze wil zich ook inzetten om het meisjesvoetbal bij DTS Ede in zijn totaliteit naar een hoger niveau brengen zodat de aanvoer naar het eerste team voor een langere termijn wordt geborgd.

Afbeelding
 Andre Braber, de werkgever van Linda Helbling, is trots op deze medewerkster maar vooral; sportvrouw. Foto: Theo Beumer

De jury vindt het bewonderingswaardig dat Linda in haar korte carrière als trainer-coach al twee keer landskampioen is geworden met haar teams. Verder spreken wij onze bewondering uit voor haar tomeloze inzet om binnen de vereniging ‘equal rights’ te realiseren. Passie voor het vrouwenvoetbal en haar strijd tegen ongelijke behandeling waren daarbij haar drijfveren. De jury is van mening dat Linda Helbling de Sportaward 2019 meer dan verdient, omdat zij heeft laten zien dat je met een visie, passie en doorzettingsvermogen sportieve prestaties en organisatiestructuren op een hoog niveau kunt nastreven. Door haar inzet is ze de onbetwiste cultuurbewaker van het vrouwenvoetbal binnen DTS Ede geworden. Maar ondanks haar passie voor het vrouwenvoetbal wordt er binnen DTS Ede gefluisterd dat zij ooit het 1e heren-team zal trainen en coachen. Daarom willen wij graag deze Sportaward 2019 aan Linda uitreiken voor haar bijdrage aan de ontwikkeling van het vrouwen-topvoetbal in de gemeente Ede in de afgelopen jaren en haar aanmoedigen om op deze weg door te blijven gaan.

De jury bestaande uit:

Jan Randewijk – Sportforum Ede

Ronald ter Hoeven – Sportservice Ede

Dennis Zwartkruis – gemeente Ede afdeling Sport en Cultuur